PARA 1773
Av. Inscriptie circulara: MOH·MOËÄ:È BAËOCK
Stemele Moldovei si Tarii Romanesti, in scuturi ovale, deasupra coroana imperiala, jos 1773. Cerc perlat exterioar.

Rv. Inscriptionare in cartus snurat: 2 / ÐAPA / 3/ KOÐÚÈKÚ. Cerc perlat exterior.

       Moneda a fost batuta in Moldova in tirgusorul Sadagura de langa targul Cernautilor. Stema orasului Sadagura in perioada interbelica era un scut incarcat cu un munte si trei roze rotunde, semnificand trecutul monetar al targului (azi Sadagura este o suburbie a orasului Cernauti din Ucraina). Simbolurile heraldice trimit la monetaria ruseasca ce a batut aceste piese. Bronzul din care au fost batute monedele este atat de prost incat extrem de greu se poate gasi o piesa in conditie decenta iar piesa de o para este practic de negasit in stare acceptabila.

       Aceasta moneda, ca si cea de 1 para, a fost batuta de armata ruseasca in timpul razboiului cu turcii purtat intre 1768 si 1774. Imparateasa Ecaterina a II-a  inzestrase armata cu un buget frumos pentru acest razboi si cu o monetarie, insa a uitat sa furnizeze argintul sau metalul pretios necesar pentru batere. Acest fapt a condus la emiterea acestor doua monede a caror valoare nominala nu era acoperita de nimic si a caror circulatie a fost impusa populatiei romanesti contra produselor pamantului.
Valoarea monedelor este dubla: mai intai este exprimata in parale (paraua fiind o moneda mica turceasca ce a circulat in principate alaturi de multe alte monede europene), iar apoi in denghi sau kopieki (copeicile de mai apoi). Rusia a aplicat aceasta politica multor tari pe care le cucereau sau pe care aveau de gand sa le cucereasca, batand monede cu valoarea exprimata dublu si doua legende cel putin pentru Polonia, Finlanda si Georgia, dar posibil si pentru altele.
Este interesant de observat ca in nici un alt caz Rusia nu a batut monede pentru DOUA tari odata: legenda de pe avers spune "MONEDA MOLDOVENEASCA SI VALAHA". Moldova si Tara Romaneasca erau sub suzeranitate turceasca, totusi in secolul al XVIII-lea erau tari distincte.
Ecaterina a II-a Rusiei cunostea faptul ca principatele erau populate de romani mostenitori ai vechilor romani si avea planul de a uni principatele intr-un "Regat Dacic" care trebuia daruit fiului ei.