Smolenic Brindusa Corina

medic primar medicina de familie

 

 



Sfaturi utile pentru pacienti


Vertijul

Ce este vertijul?
 Definitia exacta e vertijului este iluzia miscarii. Dar in limbaj obisnuit, nu se refera doar la iluzia miscarii ci si la senzatia cronica sau intermitenta de pierdere a echilibrului.

Care sunt cauzele frecvente de vertij?
 Exista numeroase cauze ce pot declansa vertijul, dar aceast simptom este in general cauzat de virusi ai racelii, traumatism cranian sau boala Maniere. Acestea sunt cauzele cele mai frecvente.

Cum duc acesti factori la aparitia vertijului?
 Toti acesti factori afecteaza urechea interna. La nivelul urechii interne se gaseste receptorul ce ne ofera informatii legate de pozitia noastra in spatiu. Cand apar disfunctii la acest nivel, ne pierdem simtul de echilibru si adesea resimtim simptome precum vertij, greata , voma si pierderea echilibrului.

Cum poate fi tratat si la cine sa cerem ajutor?
 Marea majoritate a cauzelor de veritj sunt tratabile prin fizioterapie, medicatie, interventie chirurgicala si rabdare. Rabdare, deoarece multe dintre cauzele de vertij se remit spontan. Principalul element in alegerea medicului consta in experienta sa in ceea ce priveste aceasta afectiune. Exista doua specialitati ce se pot ocupa de aceasta problema: neurologia si ORL. In conditiile in care numeroase forme de vertij se remit fara tratament, este de recomandat in fazele initiale consultul medicului de familie, consultul specialistului fiind recomandat doar pentru cazuri cronice.

Afectiunea este specifica unei anumite varste sau poate aparea oricand?
 Vertijul la copii mici este foarte rar, dar nu imposibil. Apare mai frecvent in jurul varstei de 20 de ani, dupa care efecteaza toate grupele de varsta. Consecintele vertijului devin mai evidente pe masura ce individul inainteaza in varsta, deoarece pierderea echilibrului la pacientii varstnici se poate solda cu fracturi majore.

Este posibil ca un copil sa sufere de vertij in conditiile in care se joaca pe calculator un joc ce simuleaza miscarea?
 Jocurile 3-D pot declansa o senzatie scurta de vertij dar aceasta nu va fi persistenta.

Numai traumele fizice declanseaza vertijul sau acesta pote fi declansat si de traume psihice?
 Stresul psihic poate inrautati multe forme de vertij, dar el in sine nu il poate declansa.

Ce este vertijul pozitional?
 Vertijul pozitional se refera la o varitate de situatii in care o modificare a pozitiei capului determina o senzatie de ameteala. Cea mai frecventa forma este Vertijul Paroxistic Pozitional Benign (VPPB). In VPPB, atunci cand individul se intinde cu urechea afectata indreptata spre podea, apare o senzatie scurta doar foarte intensa ca pamantul se invarte.

Exista vreo conexiune intre ataxie si vertij?
 Ataxia defineste miscarile dezordonate. Tulburarile la nivelul urechii interne nu produc ataxie per se dar pot fi confundate cu aceasta. Ataxia este produsa de tulburari la nivelul cerebelului, acesta actionind impreuna cu urechea interna pentru mentinerea echilibrului si controlul miscarilor fine

Este posibil ca simptomele verijului sa fie confundate cu cele ale unei alte boli?
 Da. Acest lucru se intampla frecvent, in special datorita folosirii cuvantului “ameteala”. Acest
cuvant inseamna multe lucruri pentru multa lume. Ameteala se poate referi si la cefalee usoara, aceasta situatie nefiind legata de vertij ci de anumite afecituni vasculare. Ameteala poate insemna si vertij si sunt foarte putine cauze de vertij ce nu au punct de plecare urechea interna. In anumite conditii, diferite tipuri de accidente vasculare pot declansa vertij, dar aceste afectiuni se asociaza si cu alte semne neurologice.

Exista proceduri chirugicale de corectare a vertijului?
 Anumite tipuri de vertij pot fi corectate prin interventie chirurgicala. Daca vertijul este cauzat de boala Meniere, cu modifiacarea treptata a functiei urechii interne, aceasta deterioare neputind fi stopata de medicatie, atunci interventia chirurgicala este recomandata pentru eliminarea simptomatologiei.

Cum poate ajuta fizioterapia?
 In formele de vertij in care urechea a suferit leziuni dar functia urechii se mentine la acelasi nivel fara a se deteriora odata cu trecerea timpului, fizioterapia poate fi de mare ajutor. Atunci cand urechea interna este lezata, pacientii pot resimti o pierdere severa a echilibrului pentru cateva zile. Daca aceasta situatie se mentine si dupa cateva saptamani, atunci fizioterapia il poate ajuta sa isi recapete echilibrul. Fizioterapia functioneaza prin aceea ca antreneaza creierul sa compenseze pentru pierderea functiei urechii interne exact in acelasi mod prin care poti face un muschi mai puternic antrenandu-l.

Ce tip de fizioterapie este util pentru reducerea vertijului?
 Se cheama reabilitare vestibulara si este o forma destul de noua de fizioterapie. Consta din miscari ce inrautatesc intr-o etapa initiala veritjul si din miscari de echilibrare destul de dificile. Prin aceste miscari, sistemul de echilibrare al creierului invata sa functioneze mai bine. Miscarile constau in deplasarea ochilor dintr-o parte in alta, rotatia capului dintr-o parte in alta, rotatia capului in timp ce te deplasezi pe un coridor etc.

Sufar de boala Meniere si observ ca vertijul se declanseaza odata cu inceperea perioadei menstruale. Exista vreo legatura intre acestea?
 Acest fenomen nu este neobisnuit deoarece boala Meniere se agraveaza in conditiile unei retentii de sare. In timpul perioadelor de menstruatie apare o retentie de sare, astfel ca anumite femei ce sufera de boala Meniere prezinta o inrautatire a simptomatologieie in timpul perioadei menstruale.

Exista asociere intre anxietate si vertij?
 Da. Vertijul declanseaza o stare anxioasa foarte accentuata la majoritatea indivizilor. Anxietatea, nu produce vertij. Totusi, daca se asociaza cu afectiuni ce delcanseaza vertij, aceasta il poate exacerba. Persoanele ce sufera de anumite tulburari de anxietate precum atacurile de panica pot experimenta fenomene vertijinoase.

Ce este manevra de repozitionare a particulelor?
 Manevrele de repozitionare a particulelor reprezinta o componenta a tratamentului VPPB. VPPB este cauzat de scaderea functionalitatii otocitelor din urechea interna. Otocitele contin crsitale de carbonat de calciu ce au un rol esential in mecanismul de mentinere al echilibrului. In VPPB, aceste cristale capata un grad de mobilitate anormal in urechea interna. Atunci cand individul se aseaza brusc intr-o pozitie decliva, otloitii ( cristalele de carbonat de Ca ) stimuleaza in mod anormal urechea interna. Rezultatul este aparitia unei senzatii de vertij brusca si intensa.
 Manevrele de pozitionare ale particulelor constau intr-o serie de miscari ale organismlui ce modifca pozitiile otolitilor astfel incat sa nu cauzeze simptome. Aceste manevre sunt foarte eficiente si nu necesita decat cateva minute pentru a fi realizate.

Este de recomandat solicitarea unui consult ORL?
 Depinde de situatie. Anumiti specialisti ORL sunt specializati in aceasta problema. Ar fi de recomandat un medic specializat in ORL sau neurologie ce are experienta in evaluarea si tratamentul vertijului.
         
Exista vreo relatie intre labirintita si vertij?
 Labirintita este o presupusa infectie virala a nervului vestibular. Aceasta determina o pierdere brusca a functiei de echilibru intr-o ureche. Creierul compune in mod normal informatia primita de la ambele urechi. Atunci cand executi o miscare de intoarcere, semnalele primite de la o ureche se intensifica in timp ce semnalele primite de la cealalta ureche scad in intensitate. Creierul analizeaza informatiile de la ambele urechi si concluzioneaza: “ Ma intorc”. Atunci cand apara labirintita, semnalele de la urechea respectiva pierd brusc din intensitate. Astfel, creierul primeste informatii diferite de la cele doua urechi aparand senzatia de rasucire continua. Acest fenomen se asociaza cu greata si varsaturi si din nefericire dureaza aproximativ trei zile. Este normal ca timp de cateva saptamani sa te simti putin “dezechilibrat”. In mod normal, dupa trei sau patru saptamani echilibrul revine la normal.
Vertijul este o senzatie subiectiva. Ceea ce experimenteaza pacientul nu poate fi experimentat de altcineva. Multe persoane cu aceasta tulburare nu sunt corect evaluate si diagnosticate.

 

Sfaturi utile pentru pacienti

Inapoi la lista
Vertijul

 

 

Home | Informatii generale | Tarife servicii | Program de lucru | Noutati | Galerie Foto | Contact

© Design by Smolenic Paul Marius