Text Box: Aceasta poate fi o soluţie foarte potrivită pentru o scară de mansardă, acolo unde spaţiul de desfăşurare a scării este limitat. Lăţimea minimă a treptei, (24 cm) şi înălţimea ei maximă (17 cm) - dimensiuni ce trebuie respectate dacă se doreşte ca scara respectivă să fie comod de utilizat - obligă ca pe înălţimea pe care o avem la dispoziţie să existe un anumit număr minim de trepte. Asta înseamnă că spaţiul în care se montează scara trebuie să fie suficient de larg pentru desfăşurarea întregului şir de trepte.
În spaţiul pe care eu l-am avut la dispoziţie, o scară clasică n-ar fi încăput nicicum. Şi cum n-am dorit să desfiinţez niciunul din pereţii existenţi, a fost nevoie de o soluţie salvatoare: un tip de scară care să încapă în spaţiul existent. Soluţia salvatoare a venit în momentul în care mi-am dat seama că în mod normal nu este nevoie să fii în niciun moment cu ambele picioare pe aceeaşi treaptă şi deci treapta clasică s-ar putea înlocui cu un fel de ‘semi-treaptă’, ca în fotografia de mai jos.
Scară de mansardă pentru spaţii limitate

Decuparea de 12 cm executată în fiecare treaptă (a cărei lăţime totală este de 24 cm) permite ca la o aceeaşi adâncime de scară să existe un număr dublu de trepte. Asta înseamnă că lungimea totală de desfăşurare a scării poate scădea, teoretic, la jumătate.

Lungimea utilă a unei trepte este de 60 cm. Această dimensiune se stabileşte în funcţie de nevoile şi situaţia concretă la faţa locului.

Există şi un oarecare inconvenient al acestui tip de scară: trebuie să urci sau să cobori scara pornind întotdeauna cu acelaşi picior. Socot însă că acest inconvenient nu este prea important.

În fotografia alăturată sunt indicate dimensiunile de gabarit ale scării.

Când o priveşti, ai impresia că scara este relativ abruptă; când însă o foloseşti, vei fi de acord că este o scară practică şi comodă.

Desigur, în faza aceasta nu e gata încă: îi mai lipsesc ceva finisări şi accesorii—balustradă, etc.